כתיבה טכנית הינה סוג כתיבה מקצועית אשר נועדה להציג לקורא מידע רלוונטי באופן בהיר וממוקד. הכתיבה הטכנית דורשת ידע מקצועי בתחום, מצריכה יכולת אנליטית של הפרדת העיקר מהטפל, יכולת מסירת מידע באופן מדויק אך קומינקטיבי, בהתאם למדיום ולקהל היעד לו נכתב המסמך. כתיבה טכנית נדרשת בכתיבת מדריכים מקצועים ,מדריכי הפעלה , במסירת מידע טכני אל מדיום המוני, וביצירת מדריכים ומסמכי עבודה בתוך השדה המקצועי.
כתיבה טכנית נבדלת מכתיבה רגילה בכמה נקודות מפתח: ראשית היא אינה כתיבה התרשמותית או סובייקטיבית, וככזו היא נבדלת מכתיבה שיווקית, שנית היא מצריכה לצד יכולת כתיבה גם ידע מקצועי בנושא הכתיבה הספציפי, והסתמכות על מידע קונקרטי ואובייקטיבי. בימינו ניתן לפגוש בכתיבה הטכנית גם בתחומים שאינם רק לבעלי מקצוע ובשדות מומחיות ספציפית, אלא גם ברשת במדריכים לקהל הרחב בנושאים שונים. כאשר אחריות הכותב הטכני היא להפקת מסמך ברור, קל להבנה, המתקשר את הפערים בין הידע המקצועי וההנדסי לידיעותיו הממוצעות של מי שאינו בהכרח מהתחום ומעוניין להרחיב את ידיעותיו בתחום האמור או להבין תהליך מסויים בצורה ברורה ומקצועית.
המאפיינים של הכתיבה הטכנית:
בעוד הכתיבה הנפוצה ברשת ובמדיומים האחרים של צריכת מידע מאופיינת במסירת רשמים, פרסום ושיווק, "כתיבה טכנית" לא נועדה להרשים או לדחוף לפעולה. סט הכלים של הכותב הטכני הינו בראש ובראשונה הידע המקצועי שלו והמוצר עליו הוא כותב. הכותב הטכני מכיר את הז'רגון המקצועי של המוצר המתואר, ויכול להסבירו בתמצות ובבהירות למשתמשים. הכותב הטכני מכיר את הוראות התקנים המאשרים שימוש במוצר מן ההיבט הבטיחותי והפונקציונלי שלו, ושולט בהמרה של טקסט לגרף או דיאגרמה ולהיפך. הכתיבה הטכנית נעה על ציר עדין שבין טרמינולוגיה מקצועית ומדעית ובין כתיבה בהירה ופשוטה ככול האפשר המוסרת את המידע החשוב בצורה שתתאים למשתמשים. יתרונותיו של כותב טכני מקצועי מתבטאים ביכולת לאזן בין תמציתיות לפרטנות מבלי לוותר על טקס נהיר למשתמש, או למומחה בתחום. מכאן שאחריות רבה מוטלת על כתפיו של הכותב הטכני, בתיאוריו הוא מבהיר מה מותר ואסור בתהליך, מה הסטנדרטים של תחומים ספציפים וכדומה. לכן כותב טכני חייב להתעדכן כל הזמן בהתפתחויות טכנולוגיות, ולמסור מידע מדוייק ללא יוצא מהכלל.
יישומי הכתיבה הטכנית:
כמעט כל אחד מאיתנו נעזר בחייו בכתיבה טכנית, לדוגמא מוצר חדש שרכשנו כולל מדריך הפעלה, זו דוגמה ל כתיבה טכנית, דוגמא נוספת היא במדריכים המקצועים המקיפים לא רק מוצר מסוים אלא תחום שלם, בחינת המוצרים בו והבהרת התאמתם לטיפוסי צרכנים ולחברות שונות על פי הצרכים של כל אחד. הכתיבה הטכנית שימושית גם בתיאור הנדסי של מוצר שעוד לא יוצר אך קיים לו אב-טיפוס או לכל הפחות מפרט הנדסי. לכתיבה הטכנית יישומים רבים ומגוונים מעיסוק במוצר פיזי ממשי ועד חקירה של יישומים שונים באופן תיאורטי על מנת שתתקבל תמונה מלאה לגבי הפתרון העדיף והיעיל ביותר. הכתיבה הטכנית מתקיימת בספירה הצרכנית, אך גם בתוך תחומי ההתמחות הספציפיים, ותמיד עליה לשאוף לתיאור אמין, מפורט ותמציתי.
כתיבה טכנית למוצר הנדסי וכחלק מתהליך העברה מפיתוח לייצור:
תיעוד הנדסי של פרוצדורות נכתב בעזרת כתיבה טכנית מהווה חלק מהתוכן שנאסף בתהליך הכנת תיק מוצר, אצלנו בקבוצה אנו כותבים פרוצדורות ותוך כדי התקדמות בתהליך משתמשים בראיה טכנית/מערכתית (אחד היתרונות שלנו) בכדי להציף בעיות שקימות בתהליך ועוזרים לפתור אותם (אם נידרש לכך): בעיות עלולות לצוץ מכיוון הפיתוח,ייצור,איכות,תצורה,מכניקה או בעיות מולטידסיפלינריות.
שילוב שלנו מקל מאוד על מהנדסים וטכנאים בחברה וחוסך במשאבים בתהליך הכולל של העברה מפיתוח לייצור.
מעבר לדרישות בכתיבה טכנית אנו דואגים שהמסמך יהיה מבוקר ומנוהל הנדסית ע"י שימוש במקטים ומהדורות (ראה ניהול מידע הנדסי).
אז מדוע בכלל צריך כתיבה טכנית איכותית? – מפני שהיא תורמת במספר מישורים:
1. חיסכון במשאבים – מפחיתה שימוש במשאבי החברה, משחררת אנשים טכניים חשובים ומפנה אותם לעסוק ולהתרכז בקידום מטלות ליבה ובכך חוסכת עלויות כספיות משאבים אנושיים.
2. איתור תקלות/בעיות ייצור – כאלו שקימות או שלא טופלו בעבר בתהליך הייצור.
3. למידה – עוזרת בתהליך הלמידה, משפרת את מהירות הלמידה, 'פחות שאלות' ופחות טעויות אנוש.
4. 'עושה סדר' – סטנדרטיזציה של תהליכים: בבדיקות בתהליך או בבד"ס, בהרכבת המוצר או באריזה.
5. 'יישור קו' – בין המחלקות הקשורות לתהליך פיתוח: לדוגמא בדיקות חשמליות , איכות(בדיקות איכות), ייצור (יצוריות) ומערכות מידע(עידכון נתונים במהלך התהליך).
היכולת של Concept היא להבין את המוצר מהבטים שונים כגון: פיתוח, ייצוריות, לוגיקה, לוגיסטיקה ופונקציונאליות המוצר אשר תורמים הרבה מעבר לכתיבה טכנית רגילה.